Юлія Мицишена
Бізнес-досвід: підприємці розповідають, чого їх навчив 2017 рік

Минулий рік виявився нелегким для бізнесу. Зміна податкового законодавства, зокрема підвищення податкових зборів і платежів, блокада Донбасу, обшуки, кілька кібератак, стрибки курсу, продовження банкопаду – далеко не всі події, що позбавили сну бізнесменів. Але багато хто не опускав руки і продовжував працювати та розвиватися, часто не завдяки, а всупереч.

K.Fund Media запитав підприємців, чого їх навчив 2017 рік і які плани щодо розвитку вони заклали на рік, шо настає.

Алла СавченкоПрезидент аудиторської компанії BDO в Україні

Час напередодні нового року найбільш сприятливий для підведення підсумків і розробки планів на майбутнє. Намагаюся, щоб цей час був вільним від суєти і давав можливість чесно відповісти собі на складні питання про бізнес, та й про життя також.

Чого мене навчив 2017 і за що я йому вдячна:

1. За усвідомлення важливості балансу між роботою і звичайним життям.

Іноді потрібно зупинятися. Навіть якщо здається, що тебе несе потік, все виходить якнайкраще і до успіху вже рукою подати.

За прийняття необхідності регулярних занять спортом, здорового способу життя замість «зависання» в Інтернеті до півночі.

Цього року я засвоїла скандинавську ходьбу і встановлюю особисті рекорди!

2. За проект Консолідації півмільйона бухгалтерів і аудиторів України.

Пишаюся першими результатами і вірю, що тільки спільними зусиллями ми побудуємо сильну професійну організацію і створимо нову кваліфікацію для професії – CPA Ukraine.

3. За успішний запуск проекту української локалізації SAP Business One.

Я стала ініціатором цього внутрішнього стартапу в структурі BDO в Україні і брала активну участь в його становленні та розробці стратегічного бачення. Ще рік тому ми подивилися професійно на проблему ризиків російської програми 1С в ключових управлінських та фінансових процесах наших клієнтів. Шукали й знайшли відмінне рішення для заміни: одну з провідних ERP-систем для малого та середнього бізнесу на світовому ринку – SAP Business One.

За рік ми провели роботу з локалізації цієї програми і розробки спеціальних модулів для потреб саме українських МСБ-компаній, які розвиваються на нашому ринку і готуються до виходу на міжнародний рівень.

4. За успішне завершення курсу зі стратегічних переговорів від Єльського університету на Coursera.

Курс англійською мовою, доволі складний, з великою часткою математики й теорії ігор. Він допоміг мені не лише просунутися в навчанні переговорам, але й підтягнути англійську в сфері комунікацій.

Загалом рік не був нудним.

Чого ж я хочу навчитися 2018 року?

Основний фокус для мене, як стратега і візіонера компанії, буде в сфері digital-трансформації.

Крім цього, хочу вивести на новий рівень побудову ефективного партнерства в різних сферах бізнесу.

Андрій ДлигачД.е.н., генеральний директор Advanter Group, Luniter troubleshooting

«Dies Diem Docet – День вчить день», як ми написали на гербі нашої альма-матер. Але тепер все інакше: майбутнє народжується не з минулого, воно проявляється на нових закладинах. 2017 рік заново вчив мене вчитися. Тому, що якщо хочеш змінити світ, то повинен навчитися змінюватися сам. Тому, що для того, щоб просто зберігати свій рівень – доходу, бізнесу, компетенцій – ти маєш докладати все більше зусиль або заново переосмислювати свою бізнес-модель. 2017 року я тільки підійшов до рішень. Advanter Group в році, що минає, відзначила 22-річчя. Але навіть лідерство на своєму ринку не гарантує нам спокійного майбутнього. Моє головне завдання на 2018 рік – навчитися інвестувати в інше майбутнє, розпізнавати його ранні сигнали, технології, практики і цінності. Звичайне майбутнє вже настало. Настав час зайнятися іншим.

Світлана СабріДекоратор інтер’єрів, співвласниця мережі крамниць Family Decor

2017 був для мене непростим і дуже насиченим. Найяскравішим для мене став новий досвід на телебаченні, в проекті «Час будувати». Чотири місяці щільного графіку, 40 переїздів в різні точки України – це був той ще челендж. І між цим потрібно було знаходити час для своєї основної роботи, для свого бізнесу. А навчив 2017 мене того, що людина завжди може більше, ніж їй здається.

Наступний рік хочу продовжити в такому ж темпі, тільки навчитися виділяти час для себе. Повернутися до спортзали, іноді ходити в спа, продовжити вивчати французьку мову та з’їздити в кілька дизайн-турів. Розвиватися! Одним словом, розвиватися! І відкрити 10 магазинів Family Decor Present!

Юлія АлєксєєваГенеральний директор компанії Zabugor.com

Одне з головних усвідомлень 2017 року для мене стосувалося майбутнього. Раніше я уявляла собі життя як лінію: позаду весь досвід, попереду – майбутні події. І ці події шикуються одна за одною, поступово наближаючи мене до найважливіших і найголовніших подій. І в процесі планування мені потрібно вибудувати в правильному порядку ці події і тоді все буде добре. Цього року, завдяки моєму новому захопленню – колекціонуванню сучасного живопису – я стала розглядати майбутнє як полотно, на яке я щодня наношу мазки. І немає більш важливих або менш важливих. Ранок дитини в садочку такий само важливий мазок на цій картині, як і нарада з моїми керівниками в компанії. Просто картина повинна бути глибокою, зі змістом, що доносить правильну ідею, органічно, красиво. І це усвідомлення прибрало більшу кількість переживань з приводу «чи я встигну», «чи не витрачаю час даремно» і т.д.

Наступний рік я хочу присвятити духовному розвитку, вивченню сучасного мистецтва і арт-менеджменту, поглибити свої знання в менеджменті туристичних дестинацій. А також пройти спеціальний курс «Оцінка даних». У наш час це дуже цінна навичка – з океану даних виокремити найважливіші.

02.04.2018
КАК ЗАРАБОТАТЬ НА ПЕРВОКЛАССНОМ СЕРВИСЕ
01.04.2018
Конкурс 2018